zm_ndd

Salı


bu akşam 19.30'da düzenlenen açılış töreni ve film gösterimiyle "rus sinema haftası" başladı. törende gösterilen film 1978 yapımı "aşkım benim kederim benim"di. büyülü fener'de ise "bir mahallede iki delikanlı" adlı film gosterildi. ikisi de birer nazım hikmet uyarlamasıydı.
bu rus sinema haftasının olayı şu; türkiye Rusya ile karşılıklı değişim programları imzalamış. bu çerçevede karşılıklı olarak sinema haftaları düzenleniyor.
rusya'da ilki 1978'de olmak üzere üç kez düzenlenmiş "türk filmleri haftası" şeklinde bir program. türkiye'de ise, 1979'dan beri çeşitli aralıklara 5 kez rus film haftası organize edilmiş.
bu seneki programın açılışına, bu hafta kapsamında gösterilecek olan filmlerden "rus isyanı"nın yönetmeni alexandr proşkin de katıldı.
bu akşamki filmde (bir mahallede iki delikanlı) izleyicinin ortak görüşü filmden tüymek şeklinde tezahür etti bir bakıma. salonun yarısı neredeyse çıktı filmin ilk yarım saatinden itibaren. bunda sanırım filmin eski bir film (1957) olmasının yanısıra berbat altyazı çevirisinin de etkisi vardı. bir rus'un öğrenebildiği kadar türkçeyle dilimize "kazandırdığı" belli olan bir altyazıydı kendimizi zorlayarak anlamaya çabaladığımız. tam 1 saat 45 dakika sürdü sanırım ve ara yoktu. haliyle baydı biraz. ancaak yılmadım, diğer filmlerden umudum var hala.
toplam 6 film gösterilecek ve bunlardan 1'i hariç hepsi hem büyülü fener'de hem de milli kütüphane'de görülebilecek. sadece milli kütüphane'de izleme şansına sahip olduğunuz fakat o şansı da -izlemediyseniz- yine bugün kaçırdığınız filmin adı, spartak ve kalaşnikov. 2002 yapımı.
filmler arasında umut vaadedenlerin başında Upast vverh-yukarıya düşmek geliyor. ardından puşkin'in yüzbaşının kızı'ndan uyarlama 'rus isyanı' ve bir de 'shik' yani şık.

not: koltuklar büyülü fener sineması'nın güzel ve rahat koltukları..

Etiketler: ,