zm_ndd

Pazartesi






hafta sonunun bir bolumu konya'da gecti. seb-i arus torenlerinin son gunuydu ve aksam gidecegimiz torenden once gunduz konya'da ustunkoru bir gezi yaptik. son gun oldugu icin mevlana muzesi'nde ve genel olarak konya'da yogun bir kalabalik goze carpiyordu. bildigim kadariyla yaklasik 2.500 kisiyi alacak salon icin 7.500 kisilik talep varmis.
konya'ya farkli zamanlarda 5-6 kez gitmistim. yanlis hatirlamiyorsam hepsi de bu kez oldugu gibi kis mevsimindeydi. zihnimde her nasilsa huzur'lu bir fotograf kalmis. bu defa konya fazlasiyla itici, bunaltici ve bogucu geldi. gecmisteki ziyaretlerimde belki daha dingindi sehir, belki daha bostu sokaklar, daha az karmasikti. ya da bana oyle geldi hersey. insanin kafasinda olup bitiyor hersey. yasantilar, hissedilenler anilarimizi cok guzel makyajlayabiliyor. fotosopla resim uzerinde oynar gibi degistirebiliyor izlenimlerimizden kalan resimleri.
konya'nin (kimse alinmasin diycem ama alinmamak ne mumkun) halkinda problem var biraz da. bunu konyali arkadaslarimdan da cokca duydugum icin rahatlikla soyleyebiliyorum. fazla detaylandirmayacagim ama kisaca yontulmamislik denebilir.
mezlana muzesi'nin ozellikle kalabalik oldugunu soylemistim. igne atsaniz yere dusmeyecek denli kalabalikti ve bu deyimin icerdigi mubalaga bu kullanimda kesinlikle yer etmiyor. gercekten de yere dusmezdi atilacak ufak bir nesne. gelenlerin cogunlugu bir ibadet askiyla gelmislerdi muzeye. muze gorevlisinin, "burasi cami degil muze. lutfen namazinizi bozun!" uyarilarina kimse kulak vermiyordu. namazlar kiliniyor, dualar ediliyor, kadinlar sanki Allah'i karsilarinda bulmus gibi tapiniyorlardi. mevlana muzesiydi bulundugumuz yer; muze. bir peygamber bile degildi soz konusu olan kisi. kaldi ki peygamber bile olsa yapilanin yanlisligini gidermezdi bu. mevlana hakkinda tek bir paragraf okumamis bu insanlar belki konya belediyesinin sehrin meydanlarina astigi afislerde okumus olabilirlerdi onun sozlerinden, soylediklerinden birini. ama huzurluydular sanirim. belki cehaletin getirdigi huzuru yasiyorlardi ama bilmemek sorumluluktan kurtariyor muydu acaba... TCK'da sanirim soyle bir madde vardi: "kanunu bilmemek mazeret sayilmaz.
"

Etiketler: ,